Strikkenwinkel.nl by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen

De geschiedenis van de vlinderdas?

De vlinderdas is voortgekomen uit de stropdas en werd voor het eerst bekend rond het begin van de 19e eeuw. Om en nabij 1880 had de vlinderdas een plekje gekregen in veel garderobes.

De geschiedenis van de vlinderstrikDoor de jaren heen heeft de vorm, uitstraling en stijl van vlinderdassen vele transformaties doorgemaakt. Dit zowel tijdens het dagelijks dragen van de strik maar ook op de catwalk en bij evenementen.

Om de geschiedenis van de vlinderdas te begrijpen is het belangrijk om te beginnen bij de voorloper: de stropdas. Sinds de 17e eeuw werden namelijk stropdassen mainstream gedragen, dit begon bij de Franse elite die de stropdas droegen na dit gekopieerd te hebben van Franse soldaten die de stropdas hadden gezien bij Kroatische soldaten in de 30-jarige oorlog (1618-1648).

Het duurde tot 1886 dat de vlinderdas werd geïntroduceerd door Pierre Lorillard als onderdeel van de Tuxedo. Destijds organiseerde dhr. Lorillard een bal in de Tuxedo Club (nabij New York) en introduceerde hij de Tuxedo als nieuwe formele kledingstijl, dit werd meteen een hit en werd later ook wel bekend als de black tie dresscode.

Black Tie Vlinderstrik Geschiedenis

Eerder was de vlinderdas dus met name bedoeld als formele accessoire. Door de ontwikkeling van nieuwe vormen, patronen en het gebruik van andere materialen werd de vlinderstrik echter ook steeds geschikter voor andere uitstralingen. Zo waren modeontwerpers als Karl Lagerfeld en Manolo Blahnik stijlvolle dragers, terwijl entertainers als Frank Sinatra, Fred Astaire en Stromae ook vlinderdassen droegen net zoals wetenschappers (bv. Albert Einstein), politici (Winston Churchill, Elio Di Rupo) en filmpersonages (bv. James Bond).

Door de jaren heen begonnen ook vrouwen de vlinderdas steeds meer als accessoire te dragen met een doorbraak in de jaren 1920 en 1930 toen actrices zich mannelijker begonnen te kleden met bijvoorbeeld kostuums, hoeden en vlinderdassen. Met name de filmsterren Marlene Dietrich en Katharine Hepburn speelden hierin een grote rol.

Vlinderstrik geschiedenis vrouwen

Kortom, door de jaren heen heeft de vlinderdas zich getransformeerd van een puur formele accessoire naar een accessoire die dagelijks gedragen kan worden door man en vrouw, jong en oud voor een unieke uitstraling. Dit is ook terug te zien in fashion blogs waar wereldwijd dagelijks getoond wordt hoe vlinderdassen bij een stijlvolle outfit thuishoren!

Top service, komt afspraken na. Één dag besteld volgende dag in huis. Vertrouwen gevoel doet goed.
Onur
De riem die ik kocht, was een cadeau. De ontvanger was er erg blij mee. De riem was ook van goede kwaliteit. Het feit dat hij aan twee kanten te gebruiken was, voegde meerwaarde toe.
Ellis Castenmiller

Ben al jaren héél tevreden met de Bretelswinkel.
Altijd correct en snel.
Nooit is een vraag te moeilijk en als je een \"klacht\" hebt wordt die zonder morren prima opgelost.

Is echt een klasse webwinkel die ik echt iedereen kan aanbevelen!

L.J. Oudshoorn
Impressed door zowel de keuze, het assortiment als de service van E.L. Cravatte!
Dit zouden meer mensen moeten weten.
Klasse!
Bart Kloosterman
Prima levering, mooi product. Erg tevreden en echt een aanrader.
Bram
Prachtige zijden stropdas voor feestelijke aangelegenheden. Reuzeblij dat ik www.stropdassenwinkel.nl gevonden heb op het web.
André

Betaal veilig online

×