Strikkenwinkel.nl by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen

Welke vlinderstrik voor bij je smoking?

vlinderstrik smoking

Heb je binnenkort een gala of een chic diner? Waarschijnlijk staat er op je uitnodiging dat je in de dresscode black tie wordt verwacht. Is je eerste gedachte om naar de winkel te rennen (of je laptop open te klappen) en een zwarte stropdas aan te schaffen? Dan is het de hoogste tijd dat jij een paar minuten van je tijd investeert in de étiquette van de smoking. Inderdaad, de heren dragen een smoking naar een black tie gelegenheid.

Wat is een smoking?

Een smoking dus. Grote kans dat je er geen in je kast hebt hangen. Daarom hierbij in vogelvlucht wat onder dit tenue wordt verstaan:

smoking zwarte vlinderstrik

  • Zwart jasje met satijn revers.
  • Zwarte broek met een satijn bies aan de buitenkant van je broekspijpen die helemaal van boven naar beneden loopt.
  • Een wit overhemd met een traditioneel een vadermoordenaar-boord, dit is een boord waarbij de enkel de voorste twee punten van de boord naar voren geklapt zijn, zo lijkt de boord te vliegen boven je hemd. Veel mannen kiezen overigens ook voor een andere kraagvorm, aan jou de keuze.
  • Het smoking overhemd heeft traditioneel een blinde knoopsluiting, waarbij er dus een band over de knoopjes aan de voorkant loopt zodat deze niet meer te zien zijn. Dit wordt ook wel een geplisseerd overhemd genoemd. Ook hierin mag je je eigen keuze maken. Wil je juist wel je knoopjes laten zien, helemaal prima. Je kunt ook voor een hemd kiezen met contrasterende zwarte knoopjes.
  • Het smokinghemd heeft dubbele manchetten. Dat is de benaming voor een hemd waarbij de manchetten (aan het einde van de mouw) omgeslagen worden en daar waar normaal gesproken een knoopje zit kun je nu een paar manchetknopen aanbrengen. Kies bijvoorbeeld voor een klassiek zilverkleurig paar of ga voor gekleurde manchetknopen en laat deze kleur bijvoorbeeld terugkomen in je pochet.
  • Een vlinderstrik. Kies voor een satijn vlinderstrik bij voorkeur in zijde. Lees verderop in dit artikel verder voor meer tips over het kiezen van de juiste strik.
  • Een paar bretels met lederen lussen. Normaal gesproken zitten er aan de binnenkant van je pantalon een 6-tal kopen aan je tailleband genaaid. Hier kun je je smoking bretels aan bevestigen.
  • Wil je geen bretels dragen? Een zwarte, gladde lederen riem is ook een prima keuze.
  • Officieel hoor je een wit pochet in je borstzak te dragen, maar deze accessoire leent zich er prima voor om er je eigen keuze in te maken. Kies bijvoorbeeld voor een opvallend rood exemplaar of ga voor een pochet in de kleur van je strik.
  • Zwarte herensokken.
  • Zwarte schoenen. Traditioneel glanzende lakschoenen met een gespsluiting. Maar indien jij voor zwarte veterschoenen met een gekleurde blauw veter gaat en daarbij een blauw vlinderstrik draagt zal dat ook prachtig staan.

Overigens bestaat een smoking officieel uit een zwart pak, maar wil je je eigen draai aan je outfit geven dan is donkerblauw of bordeaux ook een goede keuze. Laat je hieronder inspireren door een paar voorbeelden:

smoking vlinderstrik dragen 

Welke vlinderstrik kies ik bij mijn smoking?

Wil je helemaal volgens de regels op je gala of diner verschijnen? Dan kies je voor een witte of zwarte vlinderstrik in satijnzijde. Deze stof heeft een rijke uitstraling en een prachtige glans bij kaarslicht. Is jouw banksaldo aan het einde van de maand in zicht of verwacht je de komende jaren geen gala’s, dan kun je ook gewoon een polyester exemplaar aanschaffen. Alhoewel de uitstraling wat minder chic is, is polyester niet alleen voordeliger, maar het laat zich ook nog eens een stuk makkelijker schoonmaken dan zijde.

Traditioneel wordt een zelfstrikker gedragen. Vroeger was dit één lang lint, maar helaas wel met een groot nadeel: je kon hem niet in maat verstellen. Tegenwoordig bestaan de zelfstrikkers uit twee delen welke door middel van een haakje met elkaar verbonden zijn, waardoor de maat eenvoudig in te stellen is. Het strikken vergt overigens wel wat oefening, waarschijnlijk ben je de eerste keer zeker zo’n 10 minuten zoet met het oefenen van je knoop. Lees hier alles over het stap voor stap knopen van je zelfstrikker, inclusief youtube tutorial. Een zelfstrikker ontleent zijn charme vooral aan het feit dat hij niet perfect symmetrisch zal zitten. Raak dus niet gefrustreerd als hij niet lijkt op zijn voorgestrikte broer, want juist dat tikje nonchalante verraad dat je een zelfstrikker om je hals geknoopt hebt.

klassieke zelfstrikker

Klassieke smoking zelfstrikker

Heb je wat minder geduld en iets minder diepe zakken, een voorgestrikt exemplaar is een prima alternatief. Ook deze bezit een haakje waarmee je de maat in kunt stellen, heel handig dus want bij het kopen van een vlinderstrik hoef je je niet druk te maken of hij wel om je nek past. Niet zeker van je zaak? Check hier hoe je je voorgestrikte strik om je hals bevestigd.

Ga voor kleur

Een vlinderstrik leent zich er uitstekend voor om jezelf te onderscheiden in een zee van donkere pakken. Je voelt zelf wel aan hoe formeel de gelegenheid is. Ben je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een bruiloft, dan wordt het ongetwijfeld op prijs gesteld als je een feestelijk accent aan je smoking geeft. Een vlinderstrik is daarvoor dé accessoire, kies bijvoorbeeld voor een opvallend rood exemplaar en draag er een paar manchetknopen bij in dezelfde kleur. Of knoop een koningsblauwe strik om je hals en steek een van onze blauwe pochetten in je borstzak. Niet alleen met kleur kun je jezelf onderscheiden, ook met materiaalsoorten. Fluweel bijvoorbeeld geeft een warme en luxe uitstraling, een wollen exemplaar geeft je look een trendy accent. Een gebreide vlinderstrik zorgt voor een retro touch.

vlinderstrik fluweelFluwelen vlinderstrik in bordeaux

Maar niet vergeten: is de gelegenheid zeer formeel - zoals een opening of een speciale ceremonie – ga dan voor zwart of wit.

En wat betekent dan white tie?

Als er white tie op je uitnodiging staat wordt je in een rokkostuum verwacht. Dit is een jasje met aan de achterkant 2 lange panden. Door studenten ook wel gekscherend een pinguïn jas genoemd. Daarnaast draag je een wit overhemd met een witte of zwarte vlinderstrik en eventueel een cumberband. Het verschil zit hem er ook in dat je bij een black tie event je eigen touch aan je outfit mag geven en bij white tie je je behoorlijk aan de dresscode dient houden. Een white tie gelegenheid komt misschien maar één keer in je leven voor. Bijvoorbeeld als je een ontmoeting hebt met het koninklijk huis of een andere heel ceremoniële chique bijeenkomst.

Vlinderdas, vlinderstrik, strik

Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Wat is het verschil nu eigenlijk? Niets, een vlinderdas is hetzelfde als een vlinderstrik. Alhoewel onder vlinderdas meestal een zelfstrikker wordt verstaan, wordt met het woord vlinderdas in de volksmond gewoon een vlinderstrik bedoeld. En het woord strik is hier simpelweg een afkorting van. Zo, dan hebben we dat ook weer voor je opgehelderd.

Nu je alles weet wat er te weten valt over de vlinderstrik wordt het tijd jouw keuze te maken. Wij hebben een mooie collectie samengesteld, in de juiste afmetingen en beste materialen, zodat jij het perfecte exemplaar vindt voor bij je smoking of (rok)kostuum!

Bekijk ook

75 jaar rijheid strik blog 1

Speciale vlinderstrik voor 75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid is iets om bij stil te staan. De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Vanaf dat moment leven we in vrijheid. We zijn met z’n alle verantwoordelijk om dit door te geven aan de volgende generaties!

Vlinderstrikken voor de feestdagen

Vlinderstrikken voor de feestdagen!

Het dragen van vlinderstrikjes is al lang niet meer alleen voor de waaghalzen. Een vlinderstrik of vlinderdas combineer je tegenwoordig in een handomdraai bij elke gewenste outfit.

Snel geleverd, mooie stropdassen met pochet en erg leuk dat ook stropdassen voor kinderen in dezelfde stof en uitvoering geleverd kunnen worden.
Ronald
De bretelswinkel geeft een heel goed overzicht van wat er te koop is in de wereld van bretels. Zelf ga ik binnenkort de Camino lopen vanuit Den Haag. Dat is 2000 km wandelen naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Ik wilde natuurlijk zeker weten dat mijn broek niet zou afzakken onderweg en koos voor bretels, ook omdat naar alle waarschijnlijkheid ik flink zou afvallen en zelfs met een riem gaat de broek steeds lager zitten.
De verzending was snel en accuraat en de foto\' s kloppen helemaal met wat wordt opgestuurd. Erg handig was het plaatje waar je de knopen moet vastzetten zodat de bretels goed zitten.
eduard slootweg
Overzichtelijke site, snel bezorgd, mooie kwaliteit. Heel tevreden!
Wim van der Schoor
Prachtige kwaliteit en de volgende dag in huis. Niets op aan te merken.
Rik
Supersnel geleverd, fijn!
Hugo
Mijn eerste ervaring was een heel goede. Had enige separate bestellingen geplaatst. Een werd terstond toegestuurd, de andere liet op zich wachten. Telefoontje gepleegd en de fout/ vergissing werd zonder omhaal getraceerd. Bestelling volgende dag in huis.
En niet onbelangrijk: producten van prima kwaliteit.
Hans Beukema

Betaal veilig online

×