Strikkenwinkel.nl by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen

De allereerste vlinderdas

oorsprong vlinderdas

Al generaties voor jou dragen mannen een vlinderdas. Hoe ver in de tijd gaan we terug? De oorsprong van de vlinderstrik is gelegen in Frankrijk rond 1650 en werd ‘jabot' (uitgesproken als ja-bow) genoemd. In oorsprong werden deze vlinderstrikken vooral in het wit gedragen door de aristocraten bij formele/ zakelijke aangelegenheden. Echter later in de 18e en 19e eeuw werden er steeds meer kleuren op de markt gebracht. Met name de Ieren droegen veel vlinderstrikken in de kleuren bruin, groen of rood.

De kleur zwart voor een strik was die tijd erg ongebruikelijk. Hier kwam verandering in toen Pierre Lorillard V in 1886 tijdens een gala diner een zwart strikje droeg bij zijn rokkostuum. Het was die tijd vrij gewaagd, maar werd al snel een trend. 

Tegenwoordig is juist de zwarte vlinderstrik de standaard tijdens gala's of bruiloften.

Ook is de populariteit van vlinderstrikken onder zakenlieden afgenomen, vanwege de complexiteit van het strikken.

Bekijk ook

75 jaar rijheid strik blog 1

Speciale vlinderstrik voor 75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid is iets om bij stil te staan. De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Vanaf dat moment leven we in vrijheid. We zijn met z’n alle verantwoordelijk om dit door te geven aan de volgende generaties!

Vlinderstrikken voor de feestdagen

Vlinderstrikken voor de feestdagen!

Het dragen van vlinderstrikjes is al lang niet meer alleen voor de waaghalzen. Een vlinderstrik of vlinderdas combineer je tegenwoordig in een handomdraai bij elke gewenste outfit.

Snelle service en goede kwaliteit stropdas
Ik ga er zeker voor de tweede keer bestellen
Gerard Klunder

Een nette webshop. De fotografie is productecht en daarmee ook kleurecht. Betaling was gemakkelijk te voldoen en de levering werd ook goed verzorgd. Ik had van een product eerst vier stropdassen besteld en later moest ik er nog twee bij hebben. Over een periode van een aantal dagen was het artikel met €1,-gestegen. 

Mariska
Prachtige stropdas me eerste en het wordt zeker niet me laatste
Tom Bijsterveld
Zeer tevreden over het product en de snelle levering
M van Cuijk
Vlotte levering, prima kwaliteit.
Antoon
Goede en degelijke bretels
Bas

Betaal veilig online

×